unt_de_arahide_beneficii

Untul de arahide, un produs atât de iubit pe piața americană a început să prindă tot mai bine și în România. Acest lucru se datorează versatilității de combinare și a gustului intens și savuros. Ce poate fi mai bun dimineața decât o felie de pâine proaspătă, unsă cu un strat gros de unt de arahide smooth, cu câțiva fulgi de cocos sau migdale deasupra și alături de o cană de lapte ușor dulceag? Ți-am făcut poftă, nu-i așa?

            Pe lânga faptul că știm că untul de arahide este extrem de sățios, deseori auzim că acesta este dușmanul unei siluete suple. De aici s-a vehiculat mult cum că acesta îngrașă, că are multe calorii, că e bogat în grăsimi și așa mai departe. Cu o parte dintre afirmațiile des regăsite în articolele care vorbesc despre untul de arahide, suntem de acord. Într-adevăr, untul de arahide are un conținut bogat de grăsimi și este bogat în calorii, datorită faptului că este un produs făcut din arahide. Cum arahidele fac parte din categoria oleaginoaselor, care știm foarte bine că sunt bogate în grăsimi și calorii putem face deducția logică cum că untul de arahide nu are cum să fie altfel. Totuși, nu suntem întru totul de acord cu afirmația cum că acesta este dușmanul siluetei. Consumat cu moderație (ca orice alt lucru), acesta este un aliment foarte sănătos și sățios, ceea ce înseamnă că îți va oferi energie pentru o mare parte a zilei și că nu trebuie să mănânci prea mult pentru a te sătura.

Ce conține untul de arahide și cât ar trebui să consumi?

Cum spuneam, datorită conținutului ridicat de grăsimi, untul de arahide trebuie consumat cu moderație. Probabil te întrebi ce înseamnă mai exact cu moderație. Ei bine, specialiștii susțin că aproximativ 2 linguri de unt de arahide pe zi ar trebui să fie suficient pentru a beneficia de toate substanțele nutritive pe care le oferă. Mai mult, dacă reușești să limitezi consumul la cele 2 linguri pe zi, silueta ta nu va avea de suferit.

Untul de arahide este un aliment destul de complex, având în componență un procent ridicat de fibre și proteine. Cele două și linguri consumate zilnic conțin cu aproximație:

  • 188 de calorii;
  • 8 grame de proteine vegetale;
  • 6,3 grame de carbohidrați – dintre care 1,9 grame reprezintă fibre dietetice și 2,9 grame zahăr.
  • 16 grame de grăsimi – dintre care 84% sunt grăsimi nesaturate.
  • 208 mg de potasiu.

Pe lângă conținutul ridicat de proteine, fibre și grăsimi nesaturate („grăsimi bune”), untul de arahide este o sursă bogată de vitamina E, vitamina B6, niacină (vitamina B3), fosfor, magneziu, zinc și cupru, toate acestea „însoțite” de 0 grame de colesterol. Sună bine, nu-i așa?

Beneficiile untului de arahide

Acum că știi că untul de arahide reprezintă mai mult decât grăsimi și calorii, e timpul să descoperi care sunt beneficiile reale pe care le poate aduce pentru organismul tău. Pe lângă faptul că îți face papilele gustative să danseze, bineînțeles.

1.Untul de arahide ajută la slăbit

Surprinzător, nu? Deși este des vehiculat că untul de arahide îngrașă, nutriționiștii și cercetătorii de specialitate sunt de altă părere. Acest lucru se datorează faptului că untul de arahide este bogat în fibre și proteine. Astfel, acestea îți dau senzația de sațietate pentru mai multă vreme, încât vei mânca mai puțin.

2.Untul de arahide este o sursă de grăsimi sănătoase

Chiar dacă acest aliment prezintă o un conținut ridicat de grăsimi, mai mult de 80% dintre acestea sunt grăsimi nesaturate, deci grăsimi sănătoase. La fel ca uleiul de măsline, avocado-ul, nucile și semințele, și untul de arahide contribuie la scăderea colesterolului rău. Mai mult,  grăsimile “bune” pentru organism, atunci când sunt consumate în cantități moderate, au o mulțime de efecte benefice pentru sănătate printre care: reduc nivelul de trigliceride, deci riscul de afecțiuni cardiovasculare, oferă energie, ajută corpul să primească vitaminele solubile în grăsimi și ajută la menținerea unei temperaturi corporale optime.

3.Untul de arahide are proprietăți antioxidante

Datorită concentrației ridicate de vitamine pe care le conține, untul de arahide este un produs pe care îl alegem și datorită proprietăților sale antioxidante, deoarece protejează organismul de acțiunile toxice ale radicalilor liberi. Lucru menționat și anterior este faptul că acesta conține vitamina E într-o proporție ridicată, iar vitamina E este recunoscută că un puternic antioxidant. Totodată niacina (vitamina B3) împiedică deteriorarea ADN-ului celulelor. Tot ea ajută la procesarea grăsimilor din organism, sprijinind astfel metabolismul.

Cum alegi untul de arahide?

Acum că știi ce conține, cât trebuie să mănânci și ce beneficii poate avea asupra organismului este important să fii atent la câteva aspecte pentru a fi sigur că alegi cel mai calitativ unt de arahide.

În magazine și supermarket-uri găsești în momentul actual zeci de tipuri de unt de arahide. Unele cu borcane de sticle, altele cu etichete colorate, unele cu mascote pe ele și altele foarte minimaliste. Toate aceste lucruri nu sunt totuși relevante și nu putem spune că vreo chestiune de estetică potențează calitatea produsului. Ce putem spune ar fi să alegeți un unt de arahide care are foarte puține ingrediente. De preferat doar arahide și un adaos infim de sare. Puteți alege și produse care au în compoziție miere, dar stați departe de cele care conțin zahăr adăugat. De asemenea, recomandarea noastră ar fi să alegeți produse care nu prezintă ulei de palmier în compoziție, deoarece singurul rol al acestuia e să facă produsul mai prietenos ca și consistență. În plus, pe lângă faptul că uleiul de palmier nu aduce beneficii organismului, acesta afectează grav și mediul înconjurător. Așa că mai bine alegi produse care să nu îl conțină.

Un unt de arahide care îndeplinește caracteristicile amintite este untul de arahide Nutty. Îl găsești în 2 variante: smooth sau crunchy și la două gramaje diferite. Dacă ești interesat de untul de arahide Nutty în găsești aici.

Rețete cu unt de arahide:

Nu puteam să încheiem articolul fără ați lăsa și câteva rețete ingenioase care conțin unt de arahide. Asta pentru momentele în care simți că ai vrea să încerci să îl consumi și altfel decât de pâine sau rondele.

Terci de ovăz, fructe și unt de arahide:

De preferat e să pui fulgii de ovăz la hidratat în puțin lapte vegetal cu o seară înainte. Dimineața zdrobești cu furculița fructele congelate și amesteci bine cu unt de arahide și fulgii de ovăz. Poți pune un strop de miere sau sirop de curmale dacă vrei să îndulcești preparatul.

Fursecuri cu unt de arahide:

Fursecurile de la @Bucate Aromate sunt preferatele noastre. Au o textură crunchy și un gust desăvârșit. Îți lăsăm rețeta ei să te bucuri și tu de fursecuri fragede și aromate.

Ingrediente:

  • 2 ouă.
  • 100 g zahăr.
  • 5 g sare.
  • 130 g unt cu 82% grăsime la temperatura camerei.
  • 120 g unt de arahide.
  • 1 linguriță extract de vanilie.
  • 290 g făină tip 000.
  • 5 g praf de copt.
  • 100 g migdale.
  • 50 g fructe goji.
  • 70 g picături de ciocolată.

Mod de preparare:

Puneți fructele goji la hidratat pentru 30 de minute, în apă rece, cât să le acopere. Mărunțiți grosier migdalele folosind un chopper electric sau un cuțit.

Într-un bol încăpător, mixați ouăle împreună cu zahărul și un praf de sare până când zaharul este complet dizolvat. Adăugați untul moale, la temperatura camerei și mixați din nou. Puneți untul de arahide, extractul de vanilie și mixați până când aveți o compoziție omogenă. Cu o spatulă, încorporați făina și praful de copt. Veți obține un aluat foarte dens, puțin cam greu de manevrat. Puneți peste aluat migdalele mărunțite, goji hidratat și scurs bine de apă și picăturile de ciocolată. Amestecați pentru ca toate să se distribuie uniform în masa de aluat.

Acoperiți aluatul cu o folie alimentară și lăsați-l să stea la rece în frigider pentru cel puțin 30 de minute.

Încingeți cuptorul la 180 de grade și puneți hârtie de copt în tavă.

Folosind o lingură pentru înghețată, formați fursecuri cam de mărimea unei bile de ping-pong. Nu le aplatizați și nu căutați să le dați o formă regulată, farmecul lor este tocmai în aspectul texturat.

Coaceți fursecurile pentru 12-13 minute la 180 de grade. Deși par foarte moi când le scoateți din cuptor, ele se vor întări după ce se răcesc. Fursecurile vor fi moi, cremoase la interior și crocante la exterior.

Smoothie cu unt de arahide:

Pentru cei care iubesc sportul și smoothie-urile proteice, am pregătit o rețetă simplă și deliciosă de smoothie cu unt de arahide.

Ingrediente:

  • 2 banane decojite și înghețate.
  • 1 cană și jumătate lapte fără grăsimi.
  • 4 linguri unt de arahide natural, fără zahăr.
  • 1/2 linguriță extract de vanmilie.

Mod de preparare:

Taie bananele felii și pune-le în blender, adaugă laptele, untul de arahide și extractul de vanilie. Mixează-le până când totul se omogienizeaza. Poți adaugă puțin sirop de ciocolată deasupra.

Surse foto: Unsplash, Freepik.

Surse rețete: