ulei_de_ricin

Uleiul de Ricin este unul dintre cele mai des utilizate ingrediente din industria cosmetică, acest lucru datorându-se nenumăratelor beneficii pe care le poate aduce pentru frumusețea noastră. Uleiul de Ricin este obținut prin boabele unei plante tropicale numite Ricinus Communis, sau în termeni populari „palma Lui Hristos”. Din aceste semințe se extrage un lichid gălbui, cu o vâscozitate ridicată și care este bogat în acizi grași nesaturați, fiind de asemenea și un foarte bun antioxidant și antiinflamator.

Proprietățile Uleiului de Ricin

Printre proprietățile cele mai cunoscute ale Uleiulul de Ricin se numără: efectul antiinflamator, acesta fiind recomandat de cele mai multe ori în afecțiuni precum artrita și inflamații musculare, efectul antifungic, lucru care îl face perfect pentru tratarea unor afecțiuni ale pielii precum eczeme, dermatite și chiar a impetigo, afecțiune cutanată a pielii care apare cel mai adesea la copiii mici sau chiar la bebeluși și nu în ultimul rând, efectul antialergic, lupând foarte bine împotriva alergiilor respiratorii. Pe lângă acestea, el prezintă și puternice proprietăți antioxidante, dar și germicide, insecticide și fungicide. Datorită acestora, poate fi utilizat împotriva infecțiilor microbiene. Este bogat în acizi grași nesaturați, proteine și vitamina E, motiv pentru care este folosit și pentru frumusețe.

Beneficiile Uleiului de Ricin pentru păr

Remediu împotriva căderii părului- Datorită acidului ricinoleic, dar și a acizilor grași Omega 6 și Omega 9 care se regăsesc din abundență în Uleiul de Ricin, acesta reprezintă un remediu excelent împotriva căderii părului. Acidul ricinoleic stimulează circulația la nivelul scalpului în timp ce acizii grași Omega 6 și Omega 9 au puterea de a hidrata firul de păr stimulând totodată creșterea acestuia. Aplică săptămânal sau chiar de două ori pe săptămână o mască realizată din ulei de ricinulei de măslinevitamina A și vitamina E, sub formă de fiole și nu uita să masezi blând scalpul, înainte de a acoperi părul cu un prosop încălzit.

Contribuie la creșterea rapidă a părului – Pe lângă faptul că Uleiul de Ricin ajută la stoparea căderii părului, acesta are un rol important și când vine vorba despre creșterea mai rapidă a părului. Astfel, datorită acizilor grași prezenți în compoziția lui acesta , poate stimula microcirculația sângelui de la nivelul scalpului. Acest lucru facilitează fluxul nutrienților către rădăcina, asigurându-i firului hrănire și rezistență. Puteți utiliza Uleiul de Ricin pentru tratamente cu ulei fierbinte și pentru a masa scalpul, cu scopul de a stimula creșterea părului și păstrarea acestuia moale și ușor de gestionat. 

Reduce firele despicate – Efectul nutritiv al Uleiului de Ricin îl face un remediu potrivit și atunci când vine vorba despre reducerea firelor despicate. Aplică Ulei de Ricin pe vârfurile firelor de păr și lasă-l să acționeze 30 de minute înainte să te speli cu șampon. Dacă vei folosi Uleiul de Ricin în mod regulat vei uită de vârfurile despicate, iar părul tău va arată mai sănătos și mai strălucitor.

Beneficiile Uleiului de Ricin pentru piele

Tratează acneea – După cum s-a menționat anterior, una dintre proprietățile de bază ale Uleiului de Ricin este faptul că prezintă efecte antimicrobiene și antifungice, lucru care îl face aliatul perfect în lupta cu acneea.  Acidul ricinoleic poate inhiba creşterea bacteriilor care provoacă acnee. Se aplică pe zonele afectate, se masează foarte uşor, apoi se lasă să acţioneze câteva ore sau peste noapte, după care se spală pielea cu apă călduţă şi cu un produs de curăţare pentru piele acneică.

Ajută la creșterea spâncenelor – La fel ca și în cazul creșterii părului, Uleiul de Ricin poate fi un adevărat aliat și când vine vorba despre creșterea sprâncenelor. Pentru o utilizare mai facilă, folosiți un tub de rimel gol cu pensulă. În fiecare seară înainte de culcare aplicați câteva picături cu ajutorul pensulei de rimel pentru a vă bucura de spâncene dese și sănătoase.   

Ulei de ricin pentru petele post-acneice – Petele post acneice pot reprezenta adevărate bătăi de cap pentru oricare dintre noi care la un moment dat ne-am confruntat cu o acnee urâtă. Acizii graşi din uleiul de ricin pot să ajute la regenerarea ţesutului sănătos al pielii, făcându-l util pentru restabilirea tonurilor neuniforme. Așa că, deși  e nevoie de răbdare şi perseverenţă, tratamentul cu Ulei de Ricin funcţionează foarte bine pentru petele post-acneice, deoarece acizii graşi din ulei stimulează creşterea de ţesut nou susţinând pielea în procesul de îndepărtare a celulelor pigmentate excesiv.

Previne și reduce aspectul vergeturilor – Uleiul de ricin conține acizi grași cu Omega 3 care ajută la reducerea pigmentării pielii produsă de vergeturi și de asemenea, stimulează creșterea unui țesut sănătos de piele. Acesta ajută și la minimizarea inflamației vergeturilor. Puteți aplică ulei de ricin pe pielea cu probleme asociat cu crema de corp preferată de câteva ori pe săptămână și veți putea observa rezultate vizibile chiar după câteva aplicări.

Beneficiile Uleiului de Ricin pentru mâini și unghii

Scapă de pielea crăpată a mâinilor – Majoritatea persoanelor se confruntă în perioada actuală cu diferite probleme ale pielii mâinilor datorită spălatului excesiv, dar și a dezinfectanților agresivi pe bază de alcool. Uleiul de Ricin este însă ideal și pentru tratarea problemelor pielii, cum ar fi pielea foarte uscată. Trebuie doar să amesteci ulei de ricin cu ulei de cocos în proporții egale și să aplici pe pielea afectată. Lasă amestecul pe piele timp de 20-30 de minute, apoi clătește cu apă călduță și usucă prin tamponare. Datorită calităților nutritive ale ambelor tipuri de ulei, mâinile tale vor fi moi și fine.

Întărește unghiile și le conferă un aspect sănătos- În cazul în care te confrunți cu probleme precum exfolierea unghiilor, sau în cazul în care ai observat că în ultima perioada unghiile tale se rup mai des și mai ușor decât înainte, încearcă un tratament cu Ulei de Ricin. Seara se dă jos de pe unghii lacul şi se aplică Ulei de Ricin. Se stă minimum o oră cu uleiul pe unghii şi se masează.

Voi ce alte utilizări ale uleiului de ricin cunoașteți?

Surse foto: Freepik.