Glicometru

Diabetul zaharat reprezintă una dintre cele mai răspândite afecțiuni la nivel mondial ale secolului XXI. În prezent, în România, aproximativ 2 milioane de români, cu vârste cuprinse între 20 și 79 de ani, suferă de această boală. Diabetul zaharat este o tulburare metabolică, care afectează modul în care organismul obține energia de care are nevoie din alimente și tocmai de aceea este necesar ca persoanele care suferă de această afecțiune să își seteze obiective în ceea ce privește dieta și exercițiile fizice.

Valorile normale ale glicemiei se situează între 70 şi 120 mg de glucoză la 100 ml de sânge. Dacă limitele glucozei scad sub 65 mg se instalează hipoglicemia, iar în cazurile în care acestea depăşesc 125 mg este vorba despre hiperglicemie, o afecţiune care poate produce un dezechilibru major în organism.

Din fericire, ca orice altă afecțiune, cu o dietă echilibrată, suplimente alimentare potrivite și un stil de viață activ, nivelul ridicat al glicemiei poate fi ținut sub control. În acest sens, vă prezentăm mai jos câteva sfaturi de urmat:

1. Regula de aur: o dietă echilibrată și diversificată va duce la un stil de viață sănătos.

Știm cât este important să avem o dietă echilibrată, cumpătată și diversificată, axată pe multe fructe și legume. Acest lucru însă, este cu atât mai important când suferim și de anumite afecțiuni. Recomandările de bază, atunci când suferim de diabet zaharat sau o glicemie crescută se referă la adoptarea unei diete echilibrate, axată pe consumul de fructe, legume, cereale integrale și proteine slabe (provenite din carne albă, pește, ouă, fasole, linte, soia, migdale, nuci), dar și evitarea alimentelor procesate: mâncăruri de tip fast-food și junk food.

2. Mișcare, mișcare, mișcare

Sedentarismul este unul dintre principalii factori atunci când vorbim de creșterea glicemiei, așa că este important să avem o viață cât mai activă pentru o stare de bine. De asemenea, atunci când faceți mișcare, musculatura se fortifică și consumă mai multă energie decât atunci când sunteți sedentari. Prin consumul sporit de energie, organismul arde mai multă glucoză și nivelul glicemiei scade. Dacă totuși deocamdată nu sunteți un fan al mișcării, începeți treptat: mergeți mai mult pe jos, faceți plimbări mai lungi și mai dese, încercați diferite activități distractive precum clase de dans, Zumba sau aerobic. Veți vedea că pe lângă faptul că veți ține glicemia în frâu, vă veți simți mai plin de energie.

3. Atenție la lichidele consumate 

Știm că trebuie să consumăm măcar 2 litri de lichide în fiecare zi, însă este important ce fel de lichide includem în alimentația noastră. Încercați să renunțați la sucurile și băuturile din comerț, deoarece, de cele mai multe ori, acestea conțin cantități semnificative de zahăr. Alegeți să vă preparați dumneavoastră sucuri de fructe și legume în casă, să beți cât mai multă apă și chiar ceaiuri din plante care ajută la reglarea glicemiei. Ceaiuri potrivite pentru acest tip de afecțiune ar fi: ceaiul de Anghinare care poate reduce glicemia cu 10-20%, ceaiul de Schinduf care îmbunătățește funcțiile periferice ale insulinei, ceaiul de Afin, supranumit „insulina vegetală“, care are acțiune hipoglicemiantă. Dacă totuși dorești un ceai mai complex alege ceaiul Antidiabetic cu rădăcini de brusture, frunze de dud, frunze de afin și rădăcini de cicoare care ajută la menținerea unui nivel normal de zahăr în sânge și susține metabolismul prin inulina din compoziție.

4. Alege suplimente alimentare potrivite pentru tine

Deși este important să avem o dietă echilibrată și să ne mișcăm suficient pentru reglarea glicemiei, nu uitați că organismal nostru are nevoie și de ajutor exterior pentru a funcționa la capacitate maximă. Asfel, dacă te confrunți cu probleme de diabet, alege Diab Suport un supliment alimentar pe bază de frunze de Gudmar (Gymnema) și Crom care contribuie la menținerea concentrațiilor normale ale glucozei în sânge. De asemenea, puteți încerca suplimentul alimentar Anghinare și Măslin, a căror acțiune fiziologică principală o reprezintă reducerea glicemiei, colesterolului și trigliceridelor din sânge. Nu în ultimul rând, asigurați-vă că adăugați destul Zinc și Crom în alimentația dumneavoastră. Microelementul Crom are un efect semnificativ asupra scăderii glicemiei din sânge. Alături de Crom, Zincul are și el efect de reglare a nivelului glicemiei. Zincul influențează producția de insulină, efectul insulinei și rezistență la insulină.

Așadar, se poate observa că cu puțină grijă și atenție la unele aspect din viața dumneavoastră va veți putea echilibra nivelul zaharului din sânge. Este astfel important aveți o dietă bazată pe proteine, grăsimi sănătoase și fibre la fiecare masă, să faceţi mişcare regulat şi să încercaţi să controlaţi cât mai bine nivelul de stres.

Surse foto: Freepik.