retete_de_post

A început perioada postului, iar dacă ești obișnuit să gătești cu produse de origine animală în mare parte din an, venirea postului te ia pe nepregătite. Astfel, dacă nici tu nu știi ce să mai bucătărești zilele aceasta, îți venim în ajutor. Pentru că ne gândim mereu la tine și pentru că vrem să te bucuri de preparate gustoase și sănătoase pe toată perioada postului, am pregătit câteva rețete ușoare și rapide pe care le poți savura în această perioadă (și nu numai).

Să gătești de post nu reprezintă un impediment atât de mare în zilele noastre. Pentru fiecare produs de origine animală, există un substituent vegetal nutritiv și savuros. Și nu mică îți va fi mirarea, când vei vedea că te poți bucura de preparatele tale preferate chiar și în perioada de post. Tot ce trebuie să faci e să modifici puțin ingredientele.

Vrei să faci o prăjitură? Laptele vegetal și untul de cocos te salvează din impas. Ai poftă de niște sărmăluțe? Sărmăluțele cu ciuperci sunt un adevărat deliciu. Ți-e gândul la o mâncare mai exotică? Curry-ul vegetarian te va cuceri de la prima înghițitură.

Sperăm că ți-am făcut destul de tare poftă încât să vrei să încerci cele 3 rețete de post pe care le-am ales.

sarmale_de_post_cu_ciuperci

1. Sarmăluțe de post cu ciuperci

Românii iubesc sărmăluțele, așa că de ce să nu te bucuri de ele chiar și în perioada postului. Pentru sarmalele de post vei avea nevoie de:

  • 2 verze murate
  • 200 g orez cu bob rotund
  • 500 g ciuperci
  • 2 cepe mari
  • 2 morcovi medii
  • 1 rădăcina mică de țelină
  • 150 ml bulion
  • 60 ml ulei
  • 2 foi de dafin
  • mărar și cimbru, câte o legătură
  • sare și piper

Modul de preparare seamănă întru totul cu cel al sărmăluțelor normale.

  1. În primul rând trebuie să desprinzi foile de varză și să tai nervurile groase de la bază.
  2. Toacă ceapa mărunt, apoi dă prin răzătoare morcovii și țelina. Taie și ciupercile cubulețe.
  3. Într-o cratiță potrivită pune uleiul la încins și adaugă zarzavaturile. După câteva minute poți adăuga și ciupercile. Asezonează legumele cu sare, piper și cimbru. Apoi adaugă orezul spălat și uscat în prealabil.
  4. Acum te poți ocupă de umplerea sarmalelor. Așează pe fiecare foaie de varză câte o lingură cu vârf din compoziția de legume, rulează bine foaia de varză și apoi îndeasă capetele înăuntru.
  5. Aranjează sarmalele în oală, adaugă bulionul și foile de dafin, toarnă apă cât să acoperi salmalele și pune-le la fiert.

2. Curry vegetarian cu lapte de cocos, cartof dulce și spanac

Dacă poftele te duc către ceva mai exotic, mâncare indiană e tot ce ai nevoie. Curry-ul este numele generic adoptat în Occident pentru a descrie mâncărurile preparate cu un amestec de condimente, specifice bucătăriilor asiatice. În India, curry sau Kari se referă la o supă sau un sos puternic condimentat.

Curry-ul vegetarian cu lapte de cocos, cartof dulce și spanac este un preparat îmbietor și aromat care te va face să ceri și o a doua porție. Promitem.

curry_vegetarian

Pentru prepararea acestuia ai nevoie de:

  • 300 g spanac congelat sau 700 g spanac proaspăt
  • 800 g cartofi dulci
  • 2 ardei roșii (pot fi ardei grași sau kapia)
  • 1 ceapă medie
  • 2 căței usturoi
  • 2 linguri ulei vegetal
  • 2-3 lingurițe pastă de curry roșie
  • 300 ml supă de legume / supă din cub de legume / apă
  • 600 ml lapte de cocos
  • sare, piper proaspăt măcinat
  • 1 lingură zeamă de limetă sau lămâie
  • 1 lingură amidon alimentar
  • 2 linguri pătrunjel tocat
  • 4 linguri arahide tocate (opțional)
  • Pentru prepararea acestuia, începeți cu tocarea spanacului. Pe urmă tocați legumele: ardeii se taie bucăți, cartofii dulci și ceapa cubulețe, iar usturoiul se zdrobește sau se dă pe răzătoare.
  • Usturoiul și ceapa se sotează în ulei încins. Pasta de curry se adaugă peste și se lasă la rumenit câteva minute. Peste compoziția din tigaie se adaugă supa, laptele de cocos și se fierb pentru 5-6 minute. La final se adaugă legumele rămase și se lasă la fiert circa 7-10 minute.
  • Compoziția se asezonează cu sare, piper și zeama de limetă. Se adaugă amidonul amestecat cu apă (dacă doriți ca sosul să fie mai gros). La final se adaugă arahidele mărunțite.

3.  Biscuiți simpli cu fructe uscate

Pofta de dulce nu ține cont că e post, așa că de ce să nu ne răsfățăm papilele gustative cu niște biscuiți simpli cu fructe uscate?

biscuiti_de_post

Pentru prepararea lor vei avea nevoie de:

  • 200g zahăr brun, miere sa sirop de curmale.
  • 350g făina
  • 10g Bicarbonat
  • 20 ml lapte vegetal la alegere
  • 250g unt sau margarină vegetală
  • Coaja de la o lămâie
  • 100g de fructe uscate (stafide, merișoare, mure, zmeură)
  • Modul de preparare este foarte simplu. Toate ingredientele se omogenizează, rezultând un aluat subțire care se taie cu o formă rotundă sau un pahar.
  • Se dau la cuptor, la temperatura de 180 grade pentru aproximativ 20-25 minute.

Surse foto: Freepik.