ceai

Dischinezia biliară sau, cum i se spune în termeni populari „bila leneşă“, reprezintă o tulburare funcţională a vezicii biliare. De cele mai multe ori, această tulburare este provocată de excesele alimentare sau de consumul alimentelor grase. Printre cele mai obișnuite simptome ale acestei afecțiuni se numără: durerea în partea dreaptă sub coaste, balonarea, greaţa, vărsături şi chiar migrene. Astfel, pentru ameliorarea acestor simptome sunt indicate plantele tonic-amare (sub formă de ceai sau comprimat), ce au acțiune coleretic-colagogă, deci stimuleaza secreția și excreția de bilă.

Ceaiurile sunt cel mai la-ndemână tratament și, dacă știi că suferi de bilă leneșă, e bine să le ai în casă. Printre cele mai utilizate plante pentru tratarea „bilei leneșe” se numără:

→ Ceaiul de Anghinare – Anghinarea este o plantă care stimulează producerea bilei, fiind ideală în disfuncţii biliare, care pun probleme digestiei. Ceaiul de anghinare are un gust amărui, însă merită din plin băut – este hepatoprotector şi detoxifiant pentru ficat. În plus, conţine cinarină, un compus care îi dă puterea de a reduce colesterolul. Pentru a beneficia de proprietățile ceaiului, se face o infuzie din 1-2 lingurițe de plantă la o cană cu apă clocotită. Se lasă acoperit 10-15 minute. Se beau 2-3 căni cu ceai pe zi, neîndulcit, sau îndulcit cu puțină miere. Pentru un efect mai pronunțat, ceaiul se bea înainte cu 30 de minute de mesele principale.

→ Ceaiul de păpădie – păpădia are atât acţiune coleretic-colagogă, cât şi detoxifiantă, diuretică şi laxativă. Ceaiul de păpădie ajută şi la normalizarea valorilor colesterolului şi glicemiei. Cu toate că nu are un gust tocmai plăcut, ceaiul de păpădie este un aliat de nădejde atunci când vorbim de afecțiunile sistemului digestiv și nu numai. Prepară o infuzie din 2 linguriţe de frunze uscate, peste care torni o cană de apă clocotită. Acoperă vasul şi lasă-l 10 minute, apo strecoară-l. Bea câte o cană de ceai, de 2-3 ori pe zi și vei vedea că simptomele se vor ameliora.

→ Ceaiul de Rostopască – rostopasca este considerată una dintre cele mai puternice plante  tămăduitoare datorită proprietăţilor sale curative. Aceasta are efecte: coleretic-colagog, antispastic, de stimulare a secretiilor digestive și acțiune hipolipemiantă,  antibacteriană și antivirală. Se administrează sub formă de infuzie, una două căni pe zi, fracționat în mai multe prize.

→ Ceaiul de Cicoare – Cicoarea este, de asemenea, bună pentru ficat, deoarece stimulează producerea şi eliminarea bilei. Datorită principiilor amare pe care le conține, ceaiul de cicoare stimulează funcțiile hepatice, fiind recomandat în caz de hepatită acută sau cronică, dischinezie biliară sau colici biliare. De asemenea, poate să refacă mucoasa intestinală afectată, în cazul bolnavilor de ulcer. Ceaiul de cicoare recomandat pentru ficat și bilă, se prepară din două lingurițe de plantă uscată peste care se toarnă o cană de apă. Amestecul se fierbe cinci minute, se infuzează un sfert de ora și se bea după mesele principale.

Cu toate că aceste ceaiuri pot să îți vină în ajutor în momentele de cumpănă, nu uita că moderația este cheia spre o viață sănătoasă. Să ne citim sănătoși! 

Surse foto: Freepik.