Produsele apicole

Beneficiile acestora asupra organismului uman sunt nenumărate, şi sunt cunoscute şi apreciate încă din vremea Egiptului Antic, când copiii ce aveau miere în meniul lor zilnic se dezvoltau intelectual mai rapid.

De milioane de ani omenirea foloseşte şi cercetează produsele apicole. Utilizarea mierii şi a produselor apicole în scopuri terapeutice poartă numele de apiterapie. Apiterapia folosește diverse produse ale stupului: mierea de albine, polenul, păstura, veninul de albine, ceara de albine, propolis, lăptișorul de matcă, larvele de matcă, apilarninul și chiar aerul de stup și zumzetul albinelor.

Păstura este poate cel mai valoros produs al stupului, dar şi cel mai puţin cunoscut. Puţini ştiu ce este păstura şi cu mult mai puţini se încumetă să treacă la recoltarea ei. În esenţă, păstura este un polen modificat, hrana harnicelor albine. Sub influenţa substanţelor adăugate de albine, a microorganismelor, a temperaturii şi umidităţii ridicate din stup, precum şi datorită modului de conservare, polenul suferă o serie de transformari biochimice, transformându-se în păstura, produsul rezultat fiind diferit de polenul iniţial. Păstura acoperă toată gama de recomandări ale polenului: afecţiuni hepatice, anemii, stres, reumatism, reglarea tranzitului intestinal, afecţiunile de colon, mai ales cele însoţite de constipaţii (enterocolite, colite de fermentatie sau putrefactie, constipatii cronice de diverse etiologii), însă acţiunea ei este mult mai rapidă şi mai puternică. Lăptişorul de matcă este destinat hrănirii larvelor tinere şi a matcilor adulte.

El este folosit la hrănirea acestora imediat ce este secretat şi nu este niciodată stocat, motiv pentru care nu este consumat din vechime, precum celelalte produse ale stupului. Datorită concentraţiei mari de substanţe hrănitoare care intră în compoziţia sa, lăptişorul de matcă este bogat în nutrienţi indispensabili organismului fiind un remediu excelent cu multiple aplicaţii: nutritiv, antiviral, antibiotic cu spectru larg, creşte durata vieţii prin ameliorarea calităţii multiplicării celulare, creşte pofta de mâncare, anabolizant natural, afrodisiac , energizant, vitaminizant şi chiar antidepresiv. În plus, o cură cu acest remediu natural alungă oboseala şi combate efectele stresului. Tinctura de propolis este de asemenea un produs natural, pentru uz intern şi extern, fiind deosebit de valoros cu rol antibacterian, antiinflamator, antiseptic, cicatrizant şi regenerator. Polenul crud poliflor are un conținut bogat în gama de vitamine de tip B, proteine și minerale, astfel suplinește cu succes carențele alimentare. Acesta aduce un surplus de energie în organism, este un excelent antianemic, fiind indicat îndeosebi persoanelor ce trăiesc în mediul urban, care datorită ritmului de viață agitat, sunt supuse la diverse forme de stres.

În plus, polenul crud se păstrează la congelator, dar nu îngheață, datorită conținutului scăzut de apă (aproximativ 8-10%), lucru care permite consumarea imediată după ce a fost scos din congelator. Desigur, şi mierea, atât de cunoscută are proprietăţiile sale benefice, fiind singurul aliment neperisabil. Depozite de miere au fost descoperite inclusiv în interior piramidelor, mierea nefiind alterată, păstrându-şi exact aceleaşi proprietăţi. Mierea moşteneşte proprietăţile alimentare şi curative ale plantelor din care a fost adunată, conţinând peste 50 de substanţe hrănitoare, printre care: vitaminele B1, B2, B6, E, K, C, provitamina A – carotenul, acid folic şi numeroase microelemente: aluminiu, fier, iod, beriliu, bor, potasiu, sau calciu. Cu toate că un kilogram de miere de albine consumată oferă organismului uman 4100 calorii, mai mult decât oricare alt aliment, aceasta este indicată în multe dintre dietele şi regimurile alimentare. Utilizată în locul zahărului previne apariţia cariilor dentare. Însă, cu toate acestea, fiind atât de populară, pe piaţă au apărut numeroase forme falsificate ale acesteia. Mierea falsificată obţinută din zahăr şi îndulcitori nu cristalizează niciodată, însă mierea naturală va cristaliza întotdeauna, aceasta fiind marea diferenţă dintre mierea naturală şi cea falsificată. Cum procesul de cristalizare nu este bine delimitat în timp, fiind determinat inclusiv de florile din care aceasta a fost recoltată de albine, testul cristalizării nu este tot timpul cel mai la îndemână.

Pentru a fi siguri că produsele apicole sunt dintr-o sursă naturală, este recomandat să fie achiziţionate din magazine specializate în produsele naturiste, cu etichete certificate. Astfel, evitându-se un produs ce poate limita beneficiile miraculoase ale produselor apicole. Zumzetul albinelor din natură pare mai important acum, nu?

Comentarii