Faina

În această perioadă, toate gospodinele își fac listele de cumpărături și își pregătesc rețetele pentru sărbători și pentru preparatele speciale. Unul dintre ingredientele nelipsite din aceste preparate este făina.

Însă, poate nu mulți dintre noi cunosc faptul că, făina tradițională, care este cea mai folosită, făina albă de grâu, prezintă un indice glicemic mare și este foarte rapid digerată. Aceste caracteristici, o plasează în rândul alimentelor ce după digerare, din energie se poate transforma în țesut adipos.

Făina tradițională poate fi înlocuită cu diverse tipuri de făină, cu sau fără gluten. Este, așadar, foarte important să cunoaștem tipul de făină cu care lucrăm, nu doar pentru sănătate și pentru efectele ei asupra organismului, ci și pentru a avea rezultatele dorite în bucătărie, în funcție de rețetă.

Astfel, câteva dintre tipurile de făină alternativă, provenite din alte surse, sunt:

• Făina de cocos – este obținută din nuci de cocos uscate, măcinate și degresate. Are un gust aromat, este bogată în fibre și este ideală pentru coacere, aromând prăjiturile. Este o făină, care necesită o cantitate mai mare de lichide la momentul formării aluatului. (fără gluten)

• Făină de ovăz – se obține prin măcinarea ovăzului și are o capacitate mare de absorbție a lichidul. Este folosită adesea în rețete de torturi, prăjituri și diferite deserturi, dar, se recomandă achiziționarea în cantități fixe, mici, pentru că ovăzul râncezește rapid. (cu gluten)

• Făină de orz – este o făină cu un conținut redus de gluten, folosită atât în patiserie pentru dulciuri, cât și pentru prepararea pâinii, ori îngroșarea sosurilor și a mâncărurilor zemoase. Se pliază și se combină cu alte tipuri de făină foarte ușor. (cu gluten)

• Făina de migdale – este obținută din migdale prăjite și asigură cantitatea necesară de grăsimi sănătoase, reducând nivelul de carbohidrați. Și aceasta se pretează la rețetele de prăjituri, combinându-se foarte bine ca textură cu făina de ovăz și oferind o aromă bogată. (fără gluten)

• Făina de tapioca – este o făină albă fină, ce capătă o textură gumată la gătire, tocmai de aceea, este folosită în deserturile vegane, mai ales pentru îngroșare. (fără gluten)

• Făina de amarant – obținută prin măcinarea semințelor de amarant, se potrivește în rețetele de biscuiți, fursecuri, reacționând foarte bine la copt și prezentând un conținut bogat în proteine. (fără gluten)

• Făina de quinoa – este una dintre cele mai nutritive făini disponibile, conținând toți aminoacizii esențiali necesari organismului uman și proteine. Se utilizează cu succes în rețete de brioșe, clătite și gogoși, ori în budinci. (fără gluten)

• Făina de konjac – obținută din arborele asiatic Konjac, ce este o rădăcină comestibilă, prezentând o cantitate foarte scăzută de calorii. Aceasta se adaugă altori tipuri de făină în rețete de tarte, plăcinte, creme, îmbunătățind textura aluatului. (fără gluten)

Există numeroase alte tipuri de făină, cu sau fără gluten, eficiente în diferite rețete de deserturi sau preparate, așa că, fă-ți curaj și experimentează cu arome și texturi și ai grijă de sănătatea celor dragi, surprinzându-i, în același timp, cu gusturi deosebite.

Surse foto: Freepik.