zahar

Zahărul este un ingredient utilizat aproape în toate alimentele, chiar și atunci când nu îi simțim gustul, efectele sale fiind, totuși, resimțite de organismul nostru. În urma consumului exagerat de zahăr pot apărea diverse afecțiuni printre care: diabetul, obezitatea și probemele cu greutatea, anumite boli cardiovasculare, cariile și sensibilitatea dentară. Așadar, în ultima perioadă, s-a conștientizat tot mai tare importanța dozării cantității de zahăr, fie înlocuirea acestuia cu alimente mai potrivite pentru funcționarea noastră.

Iată câțiva dintre înlocuitorii naturali ai zahărului clasic, pe care îi poți încerca dacă vrei să reduci cantitatea de calorii, dacă ești la dietă, dacă prezinți probleme cu diabetul, fie dacă pur și simplu dorești să încerci gusturi și arome noi, bucurându-te și de beneficiile acestora:

Miere de albine – cel mai la îndemână și mai cunoscut înlocuitor al zahărului, mierea de albine este renumită nu doar pentru gustul intens, ci și pentru numeroasele beneficii pentru organism. Deși calitatea și proprietățile sale diferă de la produs la produs, mierea de albine este considerată un tonic natural, un energizant bogat în nutrienți esențiali și compuși antibiotici. În ciuda faptului că prezintă un nivel destul de ridicat de calorii, ea are capacitatea de a îmbunătății funcționarea aparatului digestiv. Este ușor de utilizat în locul zahărului în diferite rețete și preparate, folosindu-se un raport de 1:1, mai exact, fiecare lingură de zahăr va fi înlocuită cu fix o lingură de miere, însă, ea devine toxică la temperaturi crescute, astfel că, nu se recomandă utilizarea ei la prăjituri sau deserturi ce necesită coacere sau fierbere.

Sirop de agave – provenit din zona Americii Centrale din planta cu același nume, prezintă un indice glicemic jumătate din cel al zahărului, fiind mai lent digerat de către organism. Acesta nu mărește glicemia și are un gust mai dulce decât zahărul cu 25%, deci, va fi consumat în cantități mai mici. El conține o fibră alimentară benefică pentru flora intestinală și este bogat in calciu. Așadar, poate asigura necesarul de calciu în organism, alături de alimente precum laptele sau iaurtul. În rețete, pentru înlocuirea zahărului, o cană de zahăr va fi substituită cu 2/3 cană de nectar de agave.

Sirop de arțar – se obține din seva de arțar, care este filtrată și ulterior fiartă. Este un îndulcitor ce se evidențiază prin conținutul bogat în minerale, în special zinc și magneziu. Este, totodată, considerat un puternic antioxidant, protejând sănătatea sistemului cardiovascular, sprijinind buna funcționare a imunității și întărind sistemul imunitar, dar având și capacitatea de a scădea indicele colesterolului. Se utilizează cu o proporție de 1:1 atunci când înlocuiește zahărul, dar diferă ca gust și ca intensitate de îndulcire în funcție de tipul de arțar din care a fost extras, perioada de extragere și timpul de fierbere acordat.

Sirop de yacon – este obținut din rădăcinile plantei Yacon, plantă folosită de sute de ani în America de Sud cu scopuri medicinale. Se remarcă, de asemenea, pentru indicele său glicemic destul de scăzut și pentru numărul mic de calorii. Seamănă la consistență cu mierea de albine, dar și la gust, având un puternic rol probiotic și capacitatea de a regla tranzitul intestinal. Mai mult decât atât, se consideră că poate stimula pierderea în greutate, o mare parte a siropului de yacon nefiind digerată, având doar o treime din valoarea calorică a zahărului tradițional.

Surse foto: Freepik.