Cu ce înlocuim zahărul?

Zahărul este un ingredient utilizat aproape în toate alimentele, chiar și atunci când nu îi simțim gustul, efectele sale fiind, totuși, resimțite de organismul nostru. În urma consumului exagerat de zahăr pot apărea diverse afecțiuni printre care: diabetul, obezitatea și probemele cu greutatea, anumite boli cardiovasculare, cariile și sensibilitatea dentară. Așadar, în ultima perioadă, s-a conștientizat tot mai tare importanța dozării cantității de zahăr, fie înlocuirea acestuia cu alimente mai potrivite pentru funcționarea noastră.

Iată câțiva dintre înlocuitorii naturali ai zahărului clasic, pe care îi poți încerca dacă vrei să reduci cantitatea de calorii, dacă ești la dietă, dacă prezinți probleme cu diabetul, fie dacă pur și simplu dorești să încerci gusturi și arome noi, bucurându-te și de beneficiile acestora:

Miere de albine – cel mai la îndemână și mai cunoscut înlocuitor al zahărului, mierea de albine este renumită nu doar pentru gustul intens, ci și pentru numeroasele beneficii pentru organism. Deși calitatea și proprietățile sale diferă de la produs la produs, mierea de albine este considerată un tonic natural, un energizant bogat în nutrienți esențiali și compuși antibiotici. În ciuda faptului că prezintă un nivel destul de ridicat de calorii, ea are capacitatea de a îmbunătății funcționarea aparatului digestiv. Este ușor de utilizat în locul zahărului în diferite rețete și preparate, folosindu-se un raport de 1:1, mai exact, fiecare lingură de zahăr va fi înlocuită cu fix o lingură de miere, însă, ea devine toxică la temperaturi crescute, astfel că, nu se recomandă utilizarea ei la prăjituri sau deserturi ce necesită coacere sau fierbere.

Sirop de agave – provenit din zona Americii Centrale din planta cu același nume, prezintă un indice glicemic jumătate din cel al zahărului, fiind mai lent digerat de către organism. Acesta nu mărește glicemia și are un gust mai dulce decât zahărul cu 25%, deci, va fi consumat în cantități mai mici. El conține o fibră alimentară benefică pentru flora intestinală și este bogat in calciu. Așadar, poate asigura necesarul de calciu în organism, alături de alimente precum laptele sau iaurtul. În rețete, pentru înlocuirea zahărului, o cană de zahăr va fi substituită cu 2/3 cană de nectar de agave.

Sirop de arțar - se obține din seva de arțar, care este filtrată și ulterior fiartă. Este un îndulcitor ce se evidențiază prin conținutul bogat în minerale, în special zinc și magneziu. Este, totodată, considerat un puternic antioxidant, protejând sănătatea sistemului cardiovascular, sprijinind buna funcționare a imunității și întărind sistemul imunitar, dar având și capacitatea de a scădea indicele colesterolului. Se utilizează cu o proporție de 1:1 atunci când înlocuiește zahărul, dar diferă ca gust și ca intensitate de îndulcire în funcție de tipul de arțar din care a fost extras, perioada de extragere și timpul de fierbere acordat.

Sirop de yacon – este obținut din rădăcinile plantei Yacon, plantă folosită de sute de ani în America de Sud cu scopuri medicinale. Se remarcă, de asemenea, pentru indicele său glicemic destul de scăzut și pentru numărul mic de calorii. Seamănă la consistență cu mierea de albine, dar și la gust, având un puternic rol probiotic și capacitatea de a regla tranzitul intestinal. Mai mult decât atât, se consideră că poate stimula pierderea în greutate, o mare parte a siropului de yacon nefiind digerată, având doar o treime din valoarea calorică a zahărului tradițional.

Sirop de curmale – după cum îi spune și numele, este obținut din curmale și poate înlocui eficient zahărul în orice situație. Este ușor de obținut, putând fi extras chiar și individual, în propria bucătărie. Acesta conține numeroase minerale, calciu, fier, magneziu, potasiu și cupru. Curmalele reprezintă o sursă importantă de energie, având un conținut scăzut în grăsimi. Aceste fructe prezintă acțiune antioxidantă, antiinflamatoare, antibacteriană, hepatoprotectoare și antitumorală. În rețete de deserturi și diferite preparate, se va folosi ¾ ceașcă de sirop de curmale în loc de 1 ceașcă de zahăr, având un gust mai dulce decât zahărul.

Stevia - este o plantă cu origini în America de Sud, recunoscută drept un înlocuitor natural al zahărului, dar cu un gust de aproximativ 200 de ori mai dulce decât zahărul obișnuit. Acest îndulcitor nu prezintă calorii și s-a dovedit benefic prin capacitatea sa de a stabiliza nivelul de glucoză din sânge. De asemenea, este recomandat și în tratarea diferitelor afecțiuni digestive, având efect calmant asupra iritațiilor mucoasei gastrice. Fiind un îndulcitor non-caloric, este utilizat și de către persoanele ce doresc să scadă în greutate, să reducă numărul caloriilor consumate sau să mențină o greutate corporală normală, sănătoasă.

Zahăr de cocos – este extras din nectarul florilor de cocos și fiind nerafinat, trecut printr-un proces de prelucrare destul de simplu, reușește să își păstreze nutrienții, vitaminele și mineralele din compoziție. Este folosit ca îndulcitor natural, mai ales în bucătăria asiatică, el prezintă un indice glicemic scăzut spre mediu (35-54) și o cantitate de fructoză destul de redusă (40-45%), comparativ cu alți îndulcitori. Prezintă un conținut important de vitamina C și este unul dintre cei mai rezistenți îndulcitori. Cel mai adesea, este găsit sub formă de cristale, dar se întălnește și ca pastă.

Așadar, probează și tu substituenții naturali ai zahărului și ai grijă de întreagul regim alimentar, alegând alimente nutritive și echilibrate în conținut.

Comentarii

Get your voucher now.
5 euro gift for you!
Would you like to be one of the first to receive exclusive information about the latest collections, offers and events from this online shop? Then just subscribe to our free newsletter now and get a voucher to the value of 5 € for your next purchase in our Online-Shop.