O parte importantă a populației se lovește de problema ficatului mărit. Pe lângă tratamentul medicamentos, un alt remediu sunt ceaiurile pentru ficat mărit. Acestea pot ajuta foarte mult în procesul de vindecare și prevenție.

Ce înseamnă să ai ficatul mărit

Ficatul este un organ glandular abdominal în sistemul digestiv. Este al doilea cel mai mare organ al corpului și este situat în cadranul superior drept al abdomenului sub diafragmă și deasupra stomacului. Ficatul îndeplinește multe funcții esențiale cum ar fi: producția bilei, formarea anumitor substanțe importante precum hormonii, controlul depozitelor de grăsimi și îndepărtarea toxinelor din organism.

Ficatul mărit sau hepatomegalia reprezintă o creștere în dimensiuni a ficatului, indiferent de cauză. Există și situația în care atât ficatul cât şi splina se măresc simultan, acest lucru numindu-se hepatosplenomagalie.

Cauze și simptomele ficatului mărit

Ficatul mărit nu este o boală, ci un indiciu că există o problemă de sănătate, fie de natură hepatică fie de altă natură.

Mărirea ficatului se produce ca urmare a unor afecțiuni hepatice cauzate de consumul excesiv de alcool, hepatita virală, cancer hepatic, steatoza hepatică (ficatul gras)  sau insuficiența cardiacă congestivă (adică o scădere a capacității inimii de a pompa sânge).

Alte cauze pot fi: bolile autoimune, obezitatea, amiloidoza, leucemia, boala Reye sau mononcleoza.

Ficatul mărit poate să apară și ca rezultat al unor efecte secundare grave ale medicamentelor, spre exemplu al consumului excesiv de paracetamol.

Ficatul mărit fără alte simptome nu este observat de persoană ci doar de medic în timpul consultului medical.

Există situații în care această mărire a ficatului este însoțită și de alte simptome cum ar fi: balonarea abdominală, scaunul cu sânge, sângerarea gingiilor, diareea, greața și vărsăturile. Totodată pot să apară și oboseala, febra și frisoanele, durerile articulare, menstruații neregulate sau icter.

Factorii de risc pentru un ficat mărit.

Riscul măririi ficatului este mult mai mare dacă persoana consumă alcool sau ia doze mari de medicamente, vitamine sau suplimente care pot afecta ficatul. Suplimentele pe bază de ierburi cum ar fi black cohosh, ma huang sau vâscul pot crește riscul măririi ficatului.

Remedii naturiste pentru ficatul mărit.

Ceaiul de turiță mare

Ceaiuri pentru ficat marit -turita mare Efectele benefice ale turiței mare sunt cunoscute încă din vremea regelui Mitridate Eupator din Pont (120-63 i.H.), cel care se spune că i-ar fi descoperit puterea tămăduitoare.  De-a lungul miilor de ani planta si-a dovedit eficiența în bolile hepatice, renale, gastrointestinale și în multe alte afecțiuni.

Calitățile medicinale ale sale derivă din multitudinea de substanțe active depozitate în plantă cum ar fi vitaminele C și K, săruri minerale, taninuri catchinice, galotanin și elgatinin, flavonozide și multe altele.

Ceaiul de turiță mare este un adjuvant în secreția bilei și evacuarea veziculei biliare şi  favorizează drenarea ficatului. Totodată favorizează oprirea sângerărilor și cicatrizarea țesuturilor lezate și favorizează obținerea scaunelor de consistență normală.

Ceaiul de turiță mare se prepară din infuzia unei lingurițe de plantă mărunțită la o cană de apă și se beau 2-3 cani cu ceai pe zi.

 

Ceaiul de păpădie

Deși este mai puțin popular poate și din cauza gustului amărui neplăcut, ceaiul de păpădie este unul dintre cele mai puternice detoxifiante naturale. Frunzele de păpădie din ceai sunt bogate în fibre, proteine, glucide și vitamine (A,E, complexul B, K și C).

Ceaiul de păpădie este recomandat pentru afecțiunile ficatului și ale splinei. Susține secrețiile digestive (gastrice pancreatice și intestinale) pentru producerea și eliminarea bilei și contribuie la detoxifierea organsimului.

Modul de preparare al ceaiului de păpădie este prin infuzarea a 1-2 lingurițe de ceai la 250 ml de apă. Se lasă acoperit 10-15 minute și se beau 2-3 căni de ceai e zi între mesele principale.

În cazul celor ce suferă de hipertensiune arterială și alte boli cardiace administrarea ceaiului de papădie se face cu precauție și sub îndrumarea medicului.

Ceaiul de armurariu

Armurariul face parte din familia Asteraceae și este o plantă care se folosește de 2000 de ani ca remediu pentru tratarea bolilor de ficat și vezică biliară. Primele utilizări în scopuri medicinale sunt realizate de medicul grec Dioscoride care folosea armurariul în tratarea mușcăturilor de șarpe.

Fitoterapia cu produse pe bază de armurariu are acțiune hepatoprotectoare, de reconstrucție a celulei hepatice, în hepatitele virale tip A, B,C. Totodată inhibă replicarea virușilor hepatici, reglarea digestiei, creşterea tensiunii arteriale, are un puternic efect antitoxic. Totodata împiedică pătrunderea substanţelor toxice la nivelul ficatului şi favorizează eliminarea acestora (combate efectul nociv al alcoolului asupra ficatului. În plus stimulează activitatea vezicii biliare şi combate riscul apariţiei calculilor biliari.

Ceaiul de armurariu se prepară sub formă de infuzie. Peste o linguriță de fructe proaspăt măcinate se toarnă 250 ml apă clocotită.  Vasul se acoperă și se lasă la repaus 10-15 minute, apoi se strecoară. Se beau 2-3 căni pe zi cu 30 de

Ceai de anghinare

Anghinarea se cultivă în principal pentru frunzele sale cu un conținut de 0,2 -0,3% cinarină -un antioxidant cu acțiune hepatoprotectoare. Acesta prin principiile amare azulenogene ajută la detoxifierea ficatului. Totodată enzimele, sărurile de potasiu şi de magneziu sunt benefice organismului.

Datorită acestui complex de substanțe anghinarea are o serie întreagă de beneficii dintre care amintim:

  • Poate contribui la scăderea nivelului de zahăr din sânge.
  • Contribuie la menținerea unui conținut normal de colesterol în sânge.
  • Ajută la detoxifierea ficatului și vezicii biliare.
  • Ajută la reglarea tensiunii arteriale.
  • Ajută în cazul hepatitei cronice sau în cazul cirozei hepatice.

Modul de preparare al ceaiului de anghinare este prin realizarea unei infuzii de 1-2 lingurițe de plantă la o cană de apă clocotită, după care se lasă acoperit 10-15 minute. Se beau 2-3 căni cu ceai pe zi, neîndulcit, cu 30 de minute înaintea meselor principale. Cura durează 20-30 zile, cu pauză de 30 zile.

Ceaiul de cicoare

Menționări despre cicoare și efectul său benefic se cunosc încă din Egiptul antic unde era folosită pentru calitățile sale în vindecarea unor boli renale, digestive, hepatice, biliare, diabetic, și pentru răceli. În Imperiul Roman, Plinius cel Bătrân (23-79 e.n.) vorbește despre efectele benefice ale cicoarei asupra aparatului digestiv și al ficatului.

Ceaiul de cicoare se obține din rădăcina de cicoare care este un elixir de sănătate. Rădăcina acestei plante este plină de vitaminele B, C, K și de fier, magneziu, insulină și aminoacizi.  Acestea conduc la o serie de beneficii ale curei cu ceai de cicoare cum ar fi: tonifierea ficatului, stimularea secreției bilei. Totodată ajută la eliminarea stresului și a toxinelor din organism și obținerea unui somn liniștitor.

Ceaiul de cicoare se prepară din infuzia a 2 lingurițe cu plantă adăugate la 250 ml apă clocotită. Amestecul obținut se ține la temperatura camerei 15 minute, apoi se strecoară și se bea pe stomacul gol. Se recomandă 2-3 căni de infuzie pe zi cu 30 de minute înainte de mese.

Ceaiul hepato biliar

Este format dintr-o serie de ingrediente: flori de gălbenele, fructe de fenicul,  părți aeriene de cicoare, părți aeriene de turiță-mare, părți aeriene de ventrilică, coajă de crușin, părți aeriene de țintaură. Acestea împreună ajută la menținerea activității biliare prin acțiunea coleretic-colagogă, la sprijinirea bunei funcționări a sistemului digestiv. Totodată ajută la menținerea sănătății intestinale și hepatice, la menținerea fluxului normal de secreție a bilei și  a sănătății vezicii biliare,  și  la protejarea celulelor hepatice.

Modul de preparare al ceaiului este prin infuzie: peste 1–2 lingurițe cu plantă se toarnă 250 ml de apă clocotită. Vasul se acoperă și se lasă în repaos 10–15 minute, după care se strecoară. Se beau 2 căni cu ceai pe zi, după mesele principale

Surse foto: freepik.com, pixbay.com pexels.com