lapte_vegetal

Produsele lactate reprezintă un aliment de bază pentru aproape toată lumea. Nici nu e de mirare, pentru că ele ne fac viața mai ușoară. Nu știi ce să mănânci dimineața? Nu-i nimic. Cerealele cu lapte sunt mereu un mic dejun delicios. Nu ai avut timp să îți iei la tine prânzul pentru astăzi? Un iaurt cu fructe și cereale ne scoate din impas.

Ce ne facem dacă totuși suntem nefericiții posesori ai unei intoleranțe la lactoză? Ne reorientăm.

lapte_de-migdale
lapte_de_cocos

În momentul actual, studiile arată faptul că aproximativ trei sferturi din populația lumii se confruntă cu intoleranță la lactoză. Bineînțeles, aceasta poate fi o formă mai ușoară sau mai gravă. Din acest motiv, pe piața europeană a apărut și s-a diversificat așa numitul „lapte vegetal”. Acesta este mult mai ușor de digerat și nu pune în pericol persoanele care suferă de deficit de lactază. De cealaltă parte, laptele de origine animală are un nivel ridicat de lactoză, care se digeră sub acţiunea enzimei intestinale numită lactază. În anumite circumstanţe aceasta poate să lipsească şi astfel nu se mai poate consuma lapte animal. Totuși, dacă te încumeți să faci acest pas, te vei găsi în situația unui disconfort fizic. Cele mai des întâlnite simptome ale intoleranței la lactoză sunt: balonare, greață, crampe abdominale și chiar diaree.

Ce este laptele vegetal?

Laptele vegetal, sau mai bine spus „băuturile vegetale”, pot fi de diferite feluri: de cereale (unde amintim laptele de ovăz și de orez), de legume (aici încadrându-se cunoscutul lapte de soia), de nuci (deliciosul lapte de migdale și aromatul lapte de cocos), de semințe (lapte de susan) și nu în ultimul rând de pseudo-cereale (lapte de quinoa). Toate aceste băuturi vegetale sunt obținute prin fierberea sau hidratarea plantelor în apă, procesul fiind urmat de procesarea împreună cu o cantitate considerabilă de apă. Rezultatul final este strecurat cu ajutorul unei site sau a unui săculeț de pânză.

Tipuri de lapte vegetal

Aminteam mai sus că există mai multe tipuri de lapte vegetal, lucru care poate fi cu două tăișuri, nu? Lucrul bun e că ai de unde-alege, lucrul rău e că ai de unde alege… și nu știi ce să alegi. De aceea, în continuare îți vom explica cum stă treaba cu laptele vegetal, ca data viitoare când te afli la raftul cu băuturi vegetale să nu te mai răzgândești de trei ori și în final să pleci tot cu mâna goală.

  •  Laptele de soia – poate unul dintre cele mai cunoscute tipuri de băuturi vegetale. Laptele de soia a fost folosit încă de acum 2.000 de ani, în China. De asemenea, este primul lapte vegetal care a fost utilizat ca sursă de nutrienți pentru populația care nu suportă consumul de lapte de origine animală. Acesta are aproximativ același conținut de proteine ca laptele tradițional și, în plus, are numai jumătate din caloriile, grăsimile și carbohidrații care intră în componență acestuia.
  •  Laptele de migdale – are o aromă dulceagă și este des folosit pentru preparatele dulci. Prezintă o textură cremoasă, fiind foarte apreciat de către consumatori. Totuși, în ciuda gustului dulceag, laptele de migdale are puține calorii (aproximativ 30 kcal la un pahar), fiind recomandat persoanelor care se află la dietă. În acest tip de lapte, toate substanțele sunt mai ușor dizolvate și mai accesibile pentru organism.
  • Laptele de orez – o băutură vegetală destul de nouă în țara noastră, laptele de orez este printre cele mai non-alergenice alimente non-animale, putând fi consumat fără probleme de persoanele cu intoleranță la lactoză, gluten, soia sau arahide. Acesta nu este recomandat la gătit, deoarece nu are un conținut ridicat de grăsimi sau proteine. Totuși, îl poți folosi cu succes combinat cu cereale, sau adăugat în smoothie-uri sau shake-uri.
  • Laptele de cocos– cu un gust intens, aromat, laptele de cocos este alegerea perfectă pentru preparatele dulci, pentru a fi adăugat în cafea sau în smoothie-uri. Acesta este obținut din amestecarea pulpei fructului de cocos cu apa din nuca de cocos. Laptele este bogat în grăsimi, calciu și vitamina D, având doar o treime din caloriile laptelui de vacă.
  • Laptele de ovăz – conține beta-glucan, o fibră importantă care ajută la reducerea „colesterolului rău”. De asemenea, acest tip de băutură vegetală oferă sațietate pentru un timp îndelungat și vă ajută la scăderea nivelului de zahăr din sânge. Laptele de ovăz are o aromă mai subtilă decât cele mai sus prezentate, astfel că poate înlocui laptele de vacă în mai multe preparate.
lapte_vegetal

Beneficiile băuturilor vegetale pentru organism

Deși băuturile vegetale nu conțin toți nutrienții pe care îi conține laptele de origine animală, acestea ne aduc o serie de beneficii, precum:

         •  Există o varietate de băuturi vegetale, astfel încât alegi produsul care ți se potrivește. Specialiștii recomandă totuși ca băuturile vegetale să fie combinate pentru a beneficia de un raport mai important de vitamine și minerale.

         •  Majoritatea sunt sărace în grăsimi, ceea ce le face perfecte chiar și pentru persoanele care sunt la regim.

         •  Nu conțin colesterol și mai mult decât atât, laptele de ovăz vă ajută chiar să diminuați colesterolul rău din sânge.

         •   Au o combinație sănătoasă de grăsimi mono și polinesaturate.

         •  Sunt ușor digerabile, fiind perfecte și pentru persoanele cu un sistem digestiv lent.

Sursă foto: Freepik.