gustare_sanatoasa

Trăim într-o epocă grăbită, care vrând-nevrând ne ghidează deseori modul în care trăim. Dimineața ne grăbim să ne luăm micul dejun, să îi ducem pe cei mici la școală, să îi pupăm înainte să le spunem „pe curând”. Apoi ne grăbim să prindem un loc de parcare aproape de serviciu, ne grăbim să ajungem la birou și să începem ziua. Nu e de mirare că deseori, în fuga noastră continuă uităm să ne punem câte o gustare pentru a o servi înainte de a intra la un nou meeting.

Totuși, senzația de foame poate încuraja excesele alimentare, care pot duce: (pe termen scurt) la un disconfort fizic și (pe termen lung) la o acumulare de kilograme nedorite. Așa că, dacă te-ai săturat să zici după fiecare masă de prânz „iarași am mâncat prea mult”, ar fi bine să intercalezi între cele trei mese principale ale zilei și câteva gustări sănătoase, care să te ajute să nu recurgi la dulciuri sau la alte produse bogate în calorii.

Gustările, sau mai nou cunoscute după denumirea de „snack-uri”, reprezintă niște mini-mese rapide, situate între mesele principale care îți ajută corpul să se mențină la un nivel de energie ridicat și care te ajută să îți controlezi senzația de foame. E important de reținut că atunci când vorbim despre gustările dintre mese să ne raportăm la două aspecte: calitate și cantitate. Mai exact, este important să alegem gustări bogate în nutrienți (precum fructe, legume, oleaginoase) și să avem grijă la porții.

Medicii nutriționiști recomandă includerea în dieta zilnică a 2 gustări, din mai multe motive:

         • Previn supraalimentarea în timpul meselor principale.

         •  Îi ajută pe copii și pe adolescenți să adopte mai ușor un stil de viață sănătos și echilibrat;

         • Conțin nutrienți valoroși, care ajută organismul, dacă sunt alese cu atenție;

         • Pot preveni bolile cardiovasculare.

         • Cresc nivelul de energie și productivitatea.

Cum recunoaștem o gustare sănătoasă?

După cum spuneam, este important să alegem gustări sănătoase și nutritive pentru ca organismul nostru să fie mai energic și mai productiv. Așa că, deși uneori vei mai alege un baton de ciocolată pentru gustarea de la serviciu, aceasta trebuie să fie excepție și nu regulă.

         • O gustare sănătoasă ar trebui să îndeplinească câteva caracteristici:

         • În primul rând ar trebui să fie bogată în fibre deoarece acestea mențin sănătatea sistemului digestiv.

         • E bine ca gustările să aibă un aport caloric mic. O gustare ar trebui să aibă între 100-200 calorii. 

         • Alege gustări cu un conținut redus de sare, sau fără sare.

         • Încearcă să te îndrepți spre gustări fără zahăr adăugat.

10 idei de gustări sănătoase:

→ Smoothie-urile reprezintă o gustare perfectă deoarece sunt sățioase, pot fi luate oriunde și sunt atât de versatile. Preferatul nostru este cel cu banane și fructe de pădure. Pentru a-l prepara ai nevoie de:

●    240 de ml de lapte

●     o jumătate de banană

●     o jumătate de ceașcă de fructe de pădure 

Modul de preparare este și el unul foarte simplu: ingredientele se pun într-un blender, vjjj vjjj de câteva ori și gata. Smoothie-ul e gata de plecare.

→  Fructe oleaginoase: sunt bogate în acizi esențiali Omega 3 și reduc nivelul colesterolului rău. Totuși, vă atenționăm să le consumați cu moderație deoarece sunt bogate în grăsimi și au multe calorii. Astfel, pentru o gustare vă recomandăm: 15 migdale/20 de alune de pădure/30 bucăți de fistic/ un mix de 25 de grame de diferite tipuri de oleaginoase.

→ Morcovii sunt bogați în beta-caroten și fibre, astfel reprezintă o alegere excelentă pentru gustarea dintre mese. Puteți să îi consumati împreună cu un sos preparat din iaurt și ierburi aromatice.

→ Fructe uscate: câteva bucăți de mango, stafide sau ananas vor fi la fel de gustoase ca un desert bogat în calorii.

→ Un iaurt degresat: peste care ai putea adăuga un pumn de fructe de pădure sau stafide.

→ Unt de arahide: de preferat unul fără adaos de sare, pe care îl puteți combina cu o banană, felii de mere sau chiar cu câțiva biscuiți fără zahăr adăugat.

→ Fructe proaspete: indiferent că alegi mere, pere sau fructe de pădure, acestea reprezintă o gustare rapidă și delicioasă. Acestea pot fi combinate cu un iaurt degresat sau brânză proaspătă de vaci.

→ Chipsuri sănătoase. Majoritatea dintre noi iubim chipsurile, chiar dacă știm că nu sunt cea mai nutritivă alegere. Totuși, puteți alege să le preparați chiar voi din fructe sau legume. Se prepară foarte simplu: alegi un fruct sau o legumă, îl feliezi și îl introduci în cuptor. Poți încerca asta cu mere, cartofi sau orice altceva îți mai place. Noi garantăm pentru chipsurile din cartofi dulci.

→ Terci de ovăz: O treime de cană de fulgi de ovăz cu 1 cană (240 ml) lapte vegetal. Poți adăuga puțină miere și scorțișoară sau nucșoară pentru un gust exotic.

→ Biscuiți crackers: Aceștia sunt bogați în fibre și sunt foarte ușor de combinat. Merg foarte bine cu hummus, pateu vegetal sau brânză degresată.

Sperăm ca ideile noastre să îți fie de folos și nu uita unor gustări sănătoase din punct de vedere calitativ și cantitativ poate ajuta la menținerea unui stil de viață echilibrat, activ și sănătos. 

Sursă foto: Freepik.